opened book on brown soil

Bir Kitap, İç Seslerim ve Yeni Başlangıçlar

Bu yazı, sitede yazdığım diğer pragmatik yazılardan farklı, duygusal ağırlığı olan, başkalarını pek de ilgilendirmeyen ama benim için bu sitede yer alması elzem bir yazı olacak. Anlatmak istediğim hikaye bir kitap ile ilgili. Yazıp, Amazon’da yayınladığım kitabım. Bu kitabın yazılış hikayesi ve yayınlandıktan sonra beni şaşırtan taraflarından bahsedeceğim. Son olarak Devamı…

person holding white iphone 5 c

Milyon Dolarlık App Nasıl Geliştirilir

Abonelik iş modeli ile global pazarda yüksek gelir üretebilme potansiyeli taşıyan mobil app’leri nasıl ve hangi stratejilerle geliştirebiliriz konusu kendine pasif gelir üretmeye çalışan çoğu ürüncü ve yazılımcının merak ettiği bir konu. 5 yıldır Madduck‘ta bu konu üzerine odaklanmış durumdayım. Ve bu hayali farklı farklı mobil app’lerle birkaç kez gerçeğe Devamı…

person holding black android smartphone

Mobil Uygulamalarda Onboarding ve Paywall Stratejileri

Dün akşam Adapty’den Murat Menzilci ile birlikte mobil uygulama geliştirenlerin en çok kafasının karıştığı konulardan biri üzerine konuştuk. Bir uygulama geliştirdik, fikrimize çok güveniyoruz, umutlarımız yüksek ama hızlıca uygulamayı dükkana yüklemek için acele etmişiz, küçük bir detayı es geçmişiz; karşılama. Uygulamayı kim için tasarlamışsak, o insanın gözündeki ilk izlenimimiz çok Devamı…

grey flat screen computer monitor

“Hallederiz Abi” Kültürü ve “UI’da Çözeriz”

Akla gelen bir fikirle ürün geliştirme serüveni başlar. Çoğu zaman, “Şahane bir şey buldum” heyecanı mantığın önüne geçer ve alelacele ürüne girişilir. Aslında şurada listelenen bir sürü adımın üzerinden teker teker, itinayla geçmek gerekir ama hayatın gerçekleri öyle değildir. Anlatan arkadaş, fikrinin şahane olduğundan emin olduğu için “Ama şöyle bir Devamı…

Ana Fikir; Burada Yap, Dünyaya Sat

Bugünün Türkiye’sinin ekonomik koşullarında yapabileceğimiz en akıllı işlerden biri, burada, Türkiye’de teknolojik ürünler geliştirerek, yurtdışına satmak. Peki neden? Bir aile düşünün. Baba (Ahmet) zaman zaman yurtdışına çıkıyor, ordaki pazarcılardan bir şeyler alıp eve geliyor. Aldıklarından bir şeyler üretiyor. Sonra mahallesindeki çarşıya çıkıp onları satmaya çalışıyor. 3$’a (10 TL) alıp, 11 Devamı…

Millet Fezaya Çıkıyor, Bizim Uğraştığımız Şeylere Bak

Yıllardır aynı işi, aynı yöntemlerle yapan firmalarda çalışan üst düzey yöneticilerin tükenmişlik sendromu. Hepimizin kafası karışık. Okuyoruz, araştırıyoruz, elimizden geleni yapmaya uğraşıyoruz ama nafile. Niyetimiz şirketimizi geleceğe hazırlamak. Ama gelecek dediğimiz şey öyle bir hızla gelip geçiyor ki, hangi geleceğe hazırlanmalıyız, neye yatırım yapmalıyız hiçbir fikrimiz yok. 5–10 yıl önce Devamı…

Kriz Stratejiniz Küçülmek Mi?

Önemli yatırımcılar, politikacılar ve araştırmacılar dünya çapında, bugüne kadar görülmemiş büyüklükte bir ekonomik kriz bekliyor. Şirket yöneticileri, bu zor zamanlarda hayatta kalmak ve hatta bu krizi fırsata dönüştürmek için neler yapabilir? Tüm zamanların en başarılı yatırımcısı olarak anılan Warren Buffett’ın son 1 yılda verdiği röportajları alt alta koyduğumuzda, dünya ekonomisinin patlamak Devamı…

Köklü Firmalar Neden İnovasyonu Beceremez

Geçmişin başarılı, büyük ve köklü firmaları nasıl olur da sektöre dün başlamış, küçücük girişimlere yenilirler? “Şov Yaptıran İnovasyon” başlıklı yazıda, inovasyon kelimesini şov yapmak için kullanan firmalara yüklenmiş ve doğru stratejinin yapıtaşlarının neler olduğundan bahsetmeye çalışmıştım. Bu yazıda, köklü firmaların neden inovasyon yapmakta zorlandıklarından bahsedeceğim. Dünya tarihinde, değişim hızının en Devamı…

Şov Yaptıran İnovasyon

İş dünyasının en bunaltıcı alışkanlıklarından biri, bir kelimeyi alıp, defalarca tekrarlayıp içini boşaltmak. İnovasyon da o kelimelerden biri. Ülkede, her şirket yöneticisinin istisnasız yegâne amacı inovasyon. Peki, ülke olarak inovasyon çıktıları açısından ne seviyedeyiz? İşte, bu bir hayli tartışmalı. Çoğu yönetici, inovasyonu en kaba tabirle “yeni şeyler” olarak görüyor. Onları Devamı…

İstenmeyen Çocuk Haline Gelmiş Reklam ve Geleceği

Reklamcılar sorun yokmuş gibi davranırken, tüm ticarî modeli “reklam göstermek” olan “ücretsiz” mecralar bir hayli telaşlanmış durumda. Kolay değil, reklam gelirlerinin üçte biri yok oluyor. “Dijital Medya Ekseninde 15 Küçük Egzersiz” başlıklı yazımda şöyle demiştim; Reklamlardan nefret ediyoruz. Reklamı engelleyen ad-blocker benzeri programlar kullanmaya başladık rahat etmek için. İçeriğini sevdiğimiz Devamı…