» NEREDEYİM?

Hayatımızı ilgilendiren her konu ile ilgili fikirlerin ve görüşlerin paylaşıldığı bir ortamdasınız.

Yapmaya çalıştığımız şey; bahse değer konular hakkında daha fazla kişinin düşünmesini ve kendi görüşünü oluşturmasına katkıda bulunmak.



» TAKİP ETMEK İÇİN

Anafikir.com’da üretilen içerikleri daha kolay takip edebilmeniz için size çeşitli araçlar sunduk.

Bu seçeneklere ulaşmak için tıklayın.



» SEÇME AKILLAR

"Attention is the limited resource on the internet - not disk capacity, processor speed or bandwidth."— Mills Davis



» FAYDALI KAYNAKLAR

Düşüncelerinizi besleyebileceğiniz çeşitli siteler seçtik. Buradakilerden farklı bakış açılarıyla olaylara bakanların düşündükleri de gözatmaya değer.


Doğa İçin Çabalayanlar

DoÄŸa İçin Çal” adında bir proje var. Biliyorsunuz iÅŸte, o güzel sesli insanlar bir araya geliyor ve türkülerimizi söylüyorlar.

BirçoÄŸunuz paylaşıyor bu güzel türkülerin videolarını. Ne için paylaşıyorsunuz bilmiyorum; “Aaa türküyü bi’ sürü kiÅŸi cümle cümle söylemiÅŸler, çok güzel olmuÅŸ” dediÄŸiniz için mi, yoksa “Ben sosyal bilinci yüksek bir insanım” der gibi yapmak için de olabilir. Her neyse…

Binaların arasında kalmış insanlarız çoğumuz. Biz böyle olsun istedik. Bunu inkar etmenin luzumu yok.

DoÄŸaya dönüş” gibi salak bir kavram ürettik mesela kendimize. Sanki birileri bizi zorlamış da o yüzden aÄŸaçları kesip betonlar dökmüşüz köklerinin üzerine.

Hiç kendimizi ayırmayalım. Biz de herkes kadar suçluyuz. Kabullenen bizdik sonuçta. “DoÄŸayı koruyalım” tandanslı iki tane video paylaÅŸtık, birkaç tane “Ama aÄŸaçlarımız kesilmesin” konulu tweet yazdık diye kendimizi aklayamayız.

Birileri bizden çok daha fazla doÄŸaya zarar veriyor olabilir ama kendimize bi’ bakalım, çok da doÄŸa yanlısı yaÅŸadığımız söylenemez.

E o halde, kimse birbirini kandırmasın. Biz kendi yaşamımızı, yaşam tarzımızı değiştirmedikçe bir şey değişmez.

BaÅŸkaları doÄŸayı kirletmesin, yok etmesin diye düşünüp “Bazı insanlar çok kötü!” diye bağırmadan önce biz o çok sevdiÄŸimiz doÄŸayı nasıl koruruz, neleri yapmamak lazım, nasıl yaÅŸamak lazım onları düşünelim.

Kendimizi tamamladıktan sonra bağırabiliriz. Önlüğünün cebinde sigara-çakmak ikilisiyle gezen doktorun hastasına “Sigara çok zararlı. İçme!” demesine benzemesin durumunuz. Önce siz doÄŸayı sevin. BaÅŸkalarına sevdirtme sonraki iÅŸ.

Küçük de olsa doğayı düşünen değişiklikler yapın hayatınızda. Mesela, pamuk iplerden yapılan fileler vardır ya, onlarla gidin markete. Aldıklarınızı ona doldurun. Poşet kullanmayın. Ya da ne bileyim, daha çok pikniğe çıkın, temiz havanın, ferahlığın değerini anlayın. Önünüze çıkan kediye tekme atma alışkanlığınızı engeller belki.

Biliyorsunuz aslında neler yapabileceÄŸinizi. Onları yapın iÅŸte. Onların herhangi birini yapmadan da, “havalı” duruyor diye Greenpeace, Bu DoÄŸa Hepimizin isimli Facebook gruplarına katılmayın. BoÅŸu boÅŸuna kendinizi, baÅŸkalarını kandırmayın.

Not: “Ne yapacağımı bilmiyorum ben” diyenler için (Bkz: WWF)




5 Yorum — “DoÄŸa İçin Çabalayanlar”

Yorum yap, fikrini paylaş

Ana Sayfa  | Hakkımızda  | Takip Seçenekleri  | Reklam  | İletişim 

© 2007 Anafikir.comSelim Yörük
Sitede bulunan materyallerin tüm sorumlulukları yazarlarına aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kaynak belirtilmeden alıntı yapılamaz.