Akla gelen bir fikirle ürün geliştirme serüveni başlar. Çoğu zaman, “Şahane bir şey buldum” heyecanı mantığın önüne geçer ve alelacele ürüne girişilir.
Aslında şurada listelenen bir sürü adımın üzerinden teker teker, itinayla geçmek gerekir ama hayatın gerçekleri öyle değildir.
Anlatan arkadaş, fikrinin şahane olduğundan emin olduğu için “Ama şöyle bir risk var“, “Kullanıcı siparişi tamamlamadan çıkarsa ne yaparız?“, “Çok uzun yazarsa nasıl gözükecek?” gibi soruları geçiştirip bir an evvel aşkına kavuşmak yani fikrini geliştirmeye başlamak ister.
Hallederiz abi bunları. Detay bunlar. Bunları UI’da çok kolay çözeriz
— Yılların Ürün Tasarımcısı
Malesef, bizim iş yapma kültürümüzün en temelinde var bu alelacele iş yapmak. Her şey acil, her şey önemli. O yüzden bekleyip düşünecek vakit yoktur.
Diğer taraftan, yöneticiler uzmanlıklara prim vermediği için de “Patron öyle istiyor yapacak bir şey yok” diretmeleri de boyun büker. Aslına bakarsanız patronlar da haklıdır. İşinin uzmanı olmasını beklediği insan işini layıkıyla yerine getiremez. Uzmanlığını, yeteneklerini geliştirmek için kendine yatırım yapmaz, araştırmaz, okumaz, gelişmez. İşin uzmanı olan insanlar da vardır ama patronlar için de o uzmanlar “pahalı“dır.
Aslında bu ülkenin tüm kültürel kodlarının altında alım gücümüzün sınırlı, paramızın değersiz olmasından kaynaklı, kaliteli her şeyin “pahalı” olması yatar. Batı kültüründe para, imkan ve zaman boldur. Bizde ise tam tersi. İmkanlar az ve her şeyi “olduğu kadar” yapmak zorundayız.
İşte tüm bunlar hepimizi aşağı çeken, işin çıktısını vasatın altına indiren, içinden çıkılması zor, kültürel kodlara işlemiş bir sarmaldır, sürer gider.
Tüm bu ayıplarımızı bir bir ortaya çıkaran, halının altındaki pislikleri avcuna alıp “Bu ne bu!” diye soran şahane insanlar* keşfettim. UI’da Çözeriz isimli Youtube kanalından bahsediyorum.
Ürün tasarlama sürecindeki özensizlikleri, hataları, olması gereken çözümleriyle birlikte anlatıyorlar. Çok iyi ürünler geliştirmek isteyen herkesin izlemesi lazım.
Fikrine aşık olan arkadaşlar için de önerim; “Aklındaki Fikri Kenara Koy“.
* Ammar Çeker, Oktay Elipek ve diğer arkadaşlar ile yeni tanıştım. Mehmet Emin Ciddi ile geçmiş bir hukukumuz var. Selam 👋 Emin, nasılsın : )