4. Giderlerini Belirle
İş modelini daha çok para kazanabilir bir potansiyele taşımak istiyorsan ilk iş; Giderlerine bak.
Her işin temelinde kar ve zarar ilişkisi bulunur. Cebinize giren net parayı arttırmanın tek yolu, gelirlerinizi arttırmak değildir.
Giderlerinizi kıstığınızda da, cebinizde kalan para doğal olarak artmış olur.
Daha fazla para kazanmak isteyen çoğu iş sahibinin son baktığı yer giderlerdir. Halbuki, her zaman kısılabilecek bir gider vardır.
Adımlar
- Cebinden çıkan ya da çıkacak her parayı bir kategoriye koy. Ve her ay bu kategorinin yüzdesel değişimini takip et. Muhasebeciniz tam olarak işi bu, aklınızda olsun.,
- Her ay bir gün giderlere ayır. Listedeki her gider kaleminin üstünden geç.
- Hiçbir gideri otomatiğe bağlama. Her seferinde o giderin oluştuğunu ve bu gidere senin bizzat onay verdiğini gör. Memnun değilsen, değiştir.
- Her pazara yeni oyuncular gelir ve bu oyuncular her zaman daha ucuza ve daha kaliteli iş yaparak pazar payı kazanmaya çalışırlar. Bu gerçeği fırsata çevir; Tedarikçilerine yeni teklifler aldığından bahsedebilirsin mesela.
- Mevcut iş gücünle, performansından ve odağından uzaklaşmadan yapabileceğin hiçbir işi dışarıya verme.
- İş yaparken oluşan atıkları / fazlalıkları satın almak isteyen insanlar var. Örneğin; geri-dönüşüm materyalleri. Onları bul ve giderlerin üzerinden para kazanmayı öğren.
- Ofisin kira, elektrik, su ve benzeri giderlerini azaltabileceğin bir alternatif var mı? Daha küçük bir ofise geçmek, gereksiz kullanımları azaltmak vb.
- İş dışındaki giderleri takip eden ve azalttığında prim kazanacak bir çalışan belirle.
- Pazarlama yöntemlerini modernize et. Getirisi tahminlenen değil, net olarak ölçülebilen yöntemlere geçiş yap.
- İş yapış şekillerini otomatize et. Daha az kişiyle daha çok iş yapmanın yollarını bul (Bkz: Verimlilik Araç – Gereçleri)
Anahtar Sorular
- Ne yaparsan o gider kalemini azaltabilirsin? İşin geliri ya da müşteri memnuniyetinde ciddi bir azalma olmadan buna cevap vermelisin.
- Komisyonlar da bir gider kalemidir.
- İşin için para verdiğin insanlardan herhangi biriyle arkadaşlık ya da samimiyet ilişkin var mı? Varsa haddinden fazla para vermediğine dair kendini ikna et.
- Niye çağırıldığını bilmeden gelen çalışanların 1 saatini harcadığınız toplantılarınız var mı? “Olmasa da olur” dediğiniz tüm toplantıları iptal edin.
- Günü bitirdiğinizde yetişmeyen çok şey oluyor mu? Yeterince odaklanmıyorsunuz. Her gün işinizi bir adım daha ileriye götürdüğünüzden emin olduğunuz 3-5 işi yapmaya uğraşın, önemsizleri yapmayın ya da erteleyin.
- Forvetinizi kaleci yapmış olabilir misiniz? Gelirinize gelir katabilecek yetenekteki çalışanlarınıza herhangi birinin yapabileceği sıradan, zeka ya da yetenek gerektirmeyen işleri vermeyin.
- Devletten destek alıyor musunuz? Devlet desteklerini sürekli takip edin ve uzanmış yardım elini havada bırakmayın.
- İşten kazandığınız para, bankada öylece duruyor mu? Yatırım yapmayı ve paradan para kazanmayı öğrenin.
- Hala e-maillerin ya da dijital dokümanların çıktısını mı alıyorsunuz? E yuh artık.
- Bir anda şirket kredi kartınızda inanılmaz büyük bir harcama mı gördünüz? Kredi kartınızın limitini şaşırmayacağınız seviyeye düşürün acilen.