3. Kullanıcı Akışlarını Çıkart
Müşterinin ulaşmak istediği hedefine doğru, pürüzsüz, engelsiz, duraksız bir şekilde hızla ve güvenle ilerlediğinden emin olmalısın.
“Akış” doğadan gelen şahane bir kelime. Bir şeyin, kendiliğinden bir yerden öbür yere doğru hareketini ifade eder.
İşte ürününüz için çizeceğiniz deneyimin temel taşını oluşturan “kullanıcı akışları” da böyle olmalı, doğal, kendiliğinden, zorlanmadan.
Akışın doğada kendiliğinden olagelmesinin nedeni, akanın aktığı yer ile olan mükemmel uyumudur.
İş dünyasında akan müşteri, akıtan yer de üründür ve aralarındaki uyum ne kadar iyiyse, ürün o kadar başarılı olur.
Biri bir kullanıcı akışı çizebilmenin yolu, hem ürünü hem de kullanıcıyı çok iyi tanımaktan geçer.
Adımlar
- Öncelikle ürünün hangi özelliklere sahip olcağını belirle (Bkz: Çıkış Özelliklerini Belirle)
- Her özelliği tek tek önüne al ve kullanıcının bu özelliği kullanırken hangi aksiyonları alacağını ve ne gibi şeylerle karşılaşacağını hayal et.
- Akışları eksiksiz tamamlamak için kullanıcının hangi kararları vermesi gerektiği, hangi adımları atması gerektiği düşünülmeli. Özetle; kullanıcı akışları, verilebilecek tüm kararların olduğu bir haritadır.
- İşini kolaylaştıracak ve ekiple birlikte revizyonlayarak kullanıcı akışlarını çizebileceğin Flowmapp benzeri araç-gereçler kullan.
- Bu iş bir uzmanlıktır. Bunun ekipteki en fazla kullanıcı deneyimi tasarımı tecrübesi olmuş kişinin önderliğinde yapılması gerekir. Akışları çizmek basittir ama optimum, verimli ve sürtünmesiz olarak akışları tasarlamak bir uzmanlık işidir.
- Hem kullanıcı amaçlarının, hem de ürünün iş amaçlarının yolunu içerdiğinden emin ol.
- Ürünü bir şehir gibi düşün. İçinde bir sürü bina var. Kullanıcılar her zaman her binaya ihtiyaçları yok. Gerçekleştirmek istedikleri amacı yapabilecekleri bina ile bulundukları yer arasındaki en kısa yolu çizmenin adı “akış”tır.
- Şehirde bazı binaların daha çok kullanılmasını istersin. Bu normal. O yüzden bazı binalara giden yolları daha geniş yapar, binaya yönlendiren levha sayılarını arttırır, hatta levha büyüklüklerini abartabilirsin. O binada yapılan şeyin, işin için ne kadar önemli olduğuna göre değişir.
- Kullanıcıların farklı kanallardan geliyor. Her kanalın ayrı bir dinamiği var. Örneğin; Google’da ürün ile ilgili bir anahtar kelimeyi arayıp gelmiş insanın göreceği ana sayfa ile, Facebook’ta arkadaşının doğum günü fotoğraflarına bakarken ürünün reklamını görmüş kişininki aynı olmamalı.
- Farklı tiple kullanıcıların olabilir. Onlar için ayrı ayrı kullanıcı akışları çıkartmalısın. Örneğin; BiTaksi uygulamasını geliştiriyorsan, taksi arayanlar ayrı bir deneyim yaşıyor, taksiciler apayrı.