8. Kullanıcı Testini Yap


Müşteriler bizim en değerli misafirlerimizdir. Onlar “ev”e gelmeden önce, tüm eksiklerimizi, hatalarımızı temizleriz.

Kullanıcı testi, insanların ürününüzle nasıl etkileşimde bulunduğunu bilmenin tek yoludur. Basit bir test, satışlarınızı yavaşlatan, kaydolma ve dönüşüm oranlarını azaltan sorunların neredeyse % 100’ünü ortaya çıkarabilir.

Bu testler sonunda farkettiğin problemleri çözerek müşteri memnuniyetini arttırabilirsin, daha az destek elemanına ihtiyaç duyarsın ve tasarım, geliştirme maliyetlerinde çok büyük zaman / para tasarrufu yapabilirsin.


Adımlar

  1. Tasarımı ve planlanan ilk faz özellikleriyle ürünün %100 çalışır halde olduğundan emin ol (Bkz: İlk Fazı Üret)
  2. Bir excel yarat. Adım adım bir kullanıcının üründe yapabileceği ve karşılaşabileceği tüm adımları alttaki sütunlar şeklinde doldur.
    • Test Numarası: Hangi test adımında problem olduğunu kısaca takım arkadaşına aktarabilmek için kullanacaksın.
    • Ekran Adı: Adımın hangi ekrana ait olduğunu belirtir.
    • Test Adı: Aksiyonu çağrıştıran birkaç kelimeden oluşan isim.
    • Adımlar: Testi hangi sırayla, ne yaparak tamamlayacağız bunu belirtir.
    • Sonuç: Bu aksiyonun sonunda beklenen olumlu ve olumsuz sonucu tarifler. Böylece test eden kişi, karşılaştığı sonucun beklenip, beklenmediğini bilir.
    • Bulgu: Beklenmeyen bir durum yaşanmışsa bunun ne olduğu yazılır.
    • Bulgu Tipi: “Hata / Revizyon / Yeni Geliştirme” olarak 3 tipi olabilir. Hatalar düzeltilir. Revizyonlar küçük değişiklikleri içerir. Yeni geliştirmeler ise, daha önce farkedilmemiş bir gereksinim tarifler.
    • Test Eden: Bu bulguyu kimin bulduğu.
  3. Bu exceli tüm takım arkadaşlarıyla paylaş. Bu excel sayesinde, herkes kafasına göre ürünün bazı yerlerini test edip, tamam sıkıntı yok demektense, hiçbir adımı kaçırmamış olacaksın.
  4. Hataları ya da olan beklenmedik durumları kaydetmek için ekranın fotoğrafını ya da videosunu kaydet. Böylece sorunu kolayca anlatabilirsin. Bunun için Loom ya da Awesome‘ı kullanabilirsin.
  5. Eğer lansman öncesi şirket dışında, ürünü ilk defa görmüş kullanıcılara da test ettirmek ve ürüne yabancı olanların da bulgularını merak ediyorsan UserTesting ve TryMyUI‘ı kullanabilirsin.
  6. Eğer çok fazla adım var ve bunları her revizyon sonrasında test etmek zor geliyorsa Katalon ya da Smartbear gibi test otomasyon araç-gereçlerini kullanabilirsin.
  7. Test sonuçlarında “hata” olarak belirtilmiş her şeyi mutlaka çözmelisin.
  8. Revizyon“lar opsiyonel. Ama kullanıcı deneyimi ile ilgili olan revizyonları kritikliğine göre tekrar ele al. Akışı bozuyor, kullanıcının kafasını karıştırıyorsa tasarım sürecine geri dön.
  9. Yeni geliştirme” istekleri eğer ürüne çağ atlatmıyor ya da eksikliği kullanıcıyı üzmüyorsa sonraki versiyona.
  10. Bitti zannettiğin üründe beklemediğin kadar iş çıkacak. Korkma ve hiçbir şeyi son dakikaya sığdırmaya çalışma. Sakin ol ve lansman tarihini ertele. Sonra da neden bu gecikmenin yaşandığını anlamaya çalış, tekrar etmemesi için önlemler al.


Eğer bu ya da benzer konularda sormak istedikleriniz olursa bana her zaman Linkedin'den ya da x/anafikir'den ulaşabilirsiniz.

Alttaki forma e-mail adresinizi girerseniz haftalık bültene kayıt olabilirsiniz.

Kategoriler: