1. Müşterini ve Onun Problemlerini Keşfet


Fikir bulmanın ilk adımı, fikrin çözüm sağlayacağı müşteriyi ve onun problemlerini keşfetmekle başlar.

Yeteneklerin ve bugüne kadarki deneyimin sayesinde başkalarından daha iyi hizmet edebileceğin müşteri segmentleri var. Fikir aramaya başlamadan önce, bu segmentleri bulmalısın.

Ardından bu segmentlerin ihtiyaçlarına uygun fikirleri arayabilirsin.

Önce fikirden değil de, müşteriden başlamamızın nedeni, en fazla müşterinin, en sık kullandığı ürün/servis fikrini bulmaya çalışmamız.

Eğer fikirden başlamış olsaydık, aşık olduğumuz fikrin çok az kişinin satın alacağı bir şey olduğunu farkettiğimizde iş işten geçmiş olacaktı.

En başarılı iş fikirleri, gerçek müşterilerin, önemli ihtiyaçlarını çözenlerden çıkar.


Adımlar

  1. Önce aklındaki fikri kenara koy
  2. Sonra kendini keşfet
  3. Mutlaka hedefini koy
  4. Bugüne kadar hizmet verdiğin, deneyimli olduğun müşteri segmentlerini listele
  5. Müşteri olarak dahil olduğun segmentleri listele
  6. Şimdi, hizmet etmekten hoşlanmayacağın müşterileri listeden sil
  7. Kendi yeteneklerin ve ilgi alanlarında bu müşteri segmentlerinden hangilerinin birbirine çok yakın olduğunu bul ve onları listenin üstlerine yaz (Bkz: 2. madde)
  8. Kalan müşterilerden hangileri en kolay ve en hızlı şekilde seni (3. maddede kendine koyduğun) hedefine yaklaştırır düşün ve onları listenin üzerine doğru taşı
  9. Listenin en üstündeki müşteri segmentinden başlayacak şekilde, ayrı bir sayfada, onların yaşadığı problemleri listele
  10. Problemleri bir oturuşta listelemene gerek yok, fikir değil “problem defteri“n olsun. Hayatın normal akışı sırasında karşılaştığın problemleri listeleme alışkanlığı geliştir

Anahtar Sorular

  1. En çok neye para harcıyorlar?
  2. En fazla zamanlarını çalan şey ne?
  3. En çok şikayet ettikleri şey ne?
  4. Eğitimini aldığın ya da yıllardır üzerinde çalıştığın sektöre bak. 5 yıl önce var olan, bugün de devam eden sorunlar ne?
  5. Duygu durumu da bir problem olabilir. Örneğin; sıkılmak, depresyon, yalnızlık vb.
  6. Bulduğum problemler ne kadar önemli? Bir problem ne kadar önemliyse, onun çözümü için o kadar çok para harcamaya yakınızdır.
  7. Bulduğum problemler ne kadar sık yaşanıyor? Eğer ayda yılda bir yaşanan bir problem ise, insanlar o probleme para harcamaktansa katlanmayı tercih ederler. Her gün yaşadıkları ve kurtulamadıkları bir şeyse doğru yoldasın.
  8. Aynı problemi ne kadar fazla kişi yaşıyor? Çok az kişinin ortak problemi olan sorunlar ticari olarak çözülmeye değer olmayabilir
  9. Problemi yaşayan insanların maddi durumu, bu problem için para harcamaya uygun mu?
  10. Problemi çözmeye çalışan başka firmalar var mı? Varsa problem neden hala çözülmemiş?


Eğer bu ya da benzer konularda sormak istedikleriniz olursa bana her zaman Linkedin'den ya da x/anafikir'den ulaşabilirsiniz.

Alttaki forma e-mail adresinizi girerseniz haftalık bültene kayıt olabilirsiniz.

Kategoriler: