9. Operasyonu Kur


Yaşayan, değişen ve gelişen ürünlerin gün ve gün neye ihtiyacı olduğunu bilmeden yola çıkamazsın.

Sana kötü bir haberim var. Ürünü geliştirmiş olmak işin %5’i bile değil.

Rota’nın 4 bölümü boyunca bir sürü şey yaptın ve o kadar yoruldun ki, artık tükenmek üzeresin. İçinden diyorsun ki “Şu ürün çıksa da bi dinlensem“.

Tüm bunların üzerine, biri sana diyor ki “Yaptıkların, yapacaklarının yanında devede kulak kalır“. Sinirin bozulmaz mı? Bozulur tabi…

Ama asıl iş müşteriyle buluştuktan sonra başlayacak. Her gün yaşayan bir ürüne ve onun dertlerine uyanacaksın. Eğer o günleri önceden tahmin etmeye çalışmazsan, hiç beklemediğin yerlerden yumruklar yer, daha ilk günlerde yere yığılır kalırsın.

O yüzden ürünün operasyonel ihtiyaçlarını çıkartman gerekiyor. İleride sürprizlerle karşılaşmamak, durumu ve ekibi nasıl yöneteceğin konusunda apışıp kalmamak için bunu yapmalısın.


Adımlar

  1. Her yeni günde kim hangi sorumluluğu alacak. Ne yapacak açık, seçik ve yazılı olarak takımla paylaş.
  2. Lansman sonrası ürünün ya da müşterinin başına gelebilecek en kötü senaryoları çıkart ve bu acil durumlar için kim, ne zaman, neyi yapacak planını hazırla.
  3. Müşteri destek ekbini ve sistemini kur. Hangi kanaldan, nasıl bir dille? Sadece sorun cevaplamasın, aynı zamanda ürünü geliştirecek fırsatları bulmaları gerektiğinin altını çiz.
  4. Günlük ve aylık operasyonu döndürecek parayı hazırla.
  5. İçerikleri hazırla. Günceleyecek ekibi brief’le. Moderasyon gerekebilir. Kurallarını gir.
  6. Tüm işleri post-it’e yaz ve tüm takımın görebileceği bir yere alttaki başlıklar altına yapıştır.
    • Şu An Yapılanlar: Tüm çalışanların şu an aktif olarak üzerinde çalıştığı işler.
    • Bloklanmış İşler: Bir sebepten dolayı yarım kalmış ya da başlanamayan işler. Bloklayan sebebi bul ve çöz.
    • Kontrol Bekleyenler: Bitirilmiş ama müşteriye aktarılmadan önce yöneticiler ya da diğer takım arkadaşları tarafından kontrol ya da test edilmesi gereken işler.
    • Bitmiş İşler: Tamamlanmış işler. Her hafta sonunda ne kadar iş bitirdiğimizin madalyaları olur bunlar.
    • Sırada Bekleyenler: Şu an yapılan işlerden sonra hangi işlerin yapılacağı. Bunlar önem sırasına göre dizilir. Çalışan elindeki iş bittikten sonra boş durmaz, başkasının ona iş buyurmasını beklemez, sıradaki işe başlar.
    • Zamanlanacaklar: Yapılmak istenen ama ne kadar sürede, hangi zorlukta olduğu belli olmayan işler. Bu işleri takımla konuşup, zaman ve maliyet anlamında tahminlerde bulunmak gerek. Eğer içlerinde acil ve önemli işler varsa hemen “sırada bekleyenler”e eklenir.
  7. Bu fiziksel post-it tablosunun aynısının dijital halini tut. Trello bunun için biçilmiş kaftan, onu kullan.
  8. Her sabah ilk iş takımla yukarıdaki işler hakkında konuş. Takımdaki herkes, dün ne yaptığını, bugün ne yapacağını ve bitirirse hangi işi alacağını anlatır. Eğer herhangi çözemediği bir durum varsa takıma danışır, fikir alır, çözüm bulur.
  9. Belirlediğin göstergeleri ölçmenin yollarını bul. Gerekirse otomatik raporlar geliştir.
  10. Ürünü ayakta tutman için dışarıdan alman gereken tüm iş gücü ve mal tedarikçilerinle, günlük operasyon rutinini çıkart ve onlarla paylaş.


Eğer bu ya da benzer konularda sormak istedikleriniz olursa bana her zaman Linkedin'den ya da x/anafikir'den ulaşabilirsiniz.

Alttaki forma e-mail adresinizi girerseniz haftalık bültene kayıt olabilirsiniz.

Kategoriler: