8. Paranı Yönet


Global pazarlarda ayakta kalabilmek için, birçok farklı para birimiyle iş yaparken, paranı çok iyi yönetebilmen gerekiyor.

Ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun, sağlam finansal yönetim her şirketin merkezinde yer alır. Onsuz, karlı şirketler bile başarısız olabilir. Hele yaptığınız iş uluslararası ise.

Kendi işinin patronu olmak şahane bir duygu ama zorlukları daha baskın. Her zaman uzun bir yapılacaklar listesi vardır mesela ve çoğu zaman firmanın çaycısından, satışcısına her şeyi olmak zorunda kalırsın.

Bir diğer görevinde muhasebeci olmak. Evet, belki kelimenin meslek anlamıyla olmasa da, sözlük anlamıyla paranın gelişini ve gidişinin muhasebesini, takibini ve kontrolünü yapmalısın.

Para kazanmıyorsan zaten işin daha çok bir hobi. Ama ciddi para harcamaya başladığında, ay sonları geldiğinde bir sürü kişiye maaş dağıtmaya başladığında bu şakası olmayan bir sorumluluğa dönüşür.


Adımlar

  1. Öncelikle o para senin paran değil. Şirketin parası. Kişisel banka hesabını şirket hesabı olarak kullanma. Ayrı bir hesap aç.
  2. Zor bela kazandığın paralar, ay boyunca bir sonraki maaş gününü öylece bekliyor, hesabında yatıyorsa kayıplardasın. Kurumsal firmalar için tasarlanmış, riski düşük ama getirisi yüksek yatırım araçlarını kullanmayı öğren. Bu arada, bu muhasebecinin değil, senin işin.
  3. Açıldığın ülkelerin para birimlerini ve onların rezerv para birimi olan dolarla olan oranını çok yakından takip etmeli, doğru zamanda doğru para biriminde olmalısın.
  4. Başına bir şeyler geldiğinde alternatifi olmayan her şeyi sigortala.
  5. Kasada duran paranın belirli bir yüzdesini mutlaka araştırma geliştirmeye ayır.
  6. Bütün demirbaşları ya da gerekli araç-gereci satın almaya çalışma, kirala.
  7. İş bitirme zamanlarını yakından takip et. Aksayan işler, boşa giden zamanlar, dolayısıyla boşa giden maaşlar demektir.
  8. Neye ne kadar para harcayacağını yıl başında belirle ve bu bütçenin dışına çıkmamaya çalış. Çıkıyorsan da bunun mantıklı bir açıklamasını ve gelir-gider dengesini tekrar düzenle.
  9. Hiçbir zaman kendi paranla girişim kurmaya çalışma. Bu çok riskli. Riski paylaşabileceğin, iş fikrine inanan parası olan insanlar bul (Bkz: Yatırımcı Bul). Eğer bulamıyorsan belki de bu iş fikrinin o kadar da iyi olmadığının işaretidir. Yol yakınken geri dönmüş olursun.
  10. Her zaman senin işine uygun devlet destekleri vardır. Tek yapman gereken onları arayıp bulmak. Devlet, yaptığın işten kazanacağı vergiyi düşünerek seni birçok konuda destekler, unutma (Bkz: Destek Bul).

Eğer bu ya da benzer konularda sormak istedikleriniz olursa bana her zaman Linkedin'den ya da x/anafikir'den ulaşabilirsiniz.

Alttaki forma e-mail adresinizi girerseniz haftalık bültene kayıt olabilirsiniz.

Kategoriler: