2. Pazarlama Kanallarını Dene


Doğru kanalı bulmak” bir kere yapıp bitirdiğin bir iş değildir. Her gün daha verimli, daha ucuz ve daha hacimli bir kanal keşfetmek için uyanman gerek.

Google’ın AdWords’ün lansmanını yaptığı zamanları hatırlıyor musun? Tam bir kapış kapanaydı. Çünkü şirketler bu reklamlardan kazandıkları müşterilerle milyonlarca dolar kazanmaya başlamıştı.

Bugün AdWords (yeni adıyla Google Ads) hala şahane bir pazarlama kanalı. Ama artık o kadar fazla şirket burada reklam veriyor ki, rekabet o kadar fazla ki reklamını gösterebilmek için uçuk tıklama teklifleri vermen lazım. Bu nedenle eskiden olduğu gibi inanılmaz kar elde edilebilecek bir yer değil, çünkü tüm pazarlamacılar bu kanalı biliyor ve kullanıyor.

Aynı şey Facebook reklamları için de geçerli. Facebook reklamları hala iyi çalışıyor ama ilk zamanlarındaki kadar kolay ve ucuz değil.

Bu durum sadece ücretli kanallar için de geçerli değil. 5 yıl önce şu anda olduğu kadar çok SEO (search engine optimisation = arama motoru optimizasyonu) yapan yoktu, ya da birkaç sinsi taktikle Google’da ilk sıraları kapıveriyordunuz. Şimdi milyonlarca içerik var ve her şeyden önce Google sıralama algoritmasını bu gibi çakallıklara karşı korumayı çok iyi becermeye başladı.

Ne kadar deneyimli ya da akıllı bir pazarlamacı olursan ol, doğru kanalı bulmak kolay değildir. Eskiden kullanıp çok iyi sonuç aldığın her kanal kalabalıklaşmaya, zorlaşmaya ve pahalılaşmaya doğru ilerler. Peki, ne yapmak lazım?

Yapabileceğin tek şey, sürekli yeni pazarlama kanalları bulmak ve test etmek.

Adımlar

  1. En büyük ve en verimli olduğunu düşündüğün müşteri segmentini belirle (Bkz: Müşteri Segmentlerini Seç). Birden fazla müşteri segmentin olduğu için o segmentlerin en iyi verim sağlayacağı pazarlama kanalları da farklıdır.
  2. Ne gibi seçeneklerimiz var önce onu listeleyelim;
    1. Arama motorları (Google, Bing, Yandex)
    2. Alışveriş platformları (Hepsiburada, Trendyol, Amazon)
    3. Mobil uygulamalar
    4. Bloglar
    5. Websiteleri
    6. Email
    7. Social medya ağları (Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube)
    8. Etkinlik ve organizasyonlar
    9. TV reklamları
    10. Online video
    11. Mikrositeler
    12. Kanaat önderleri
    13. Sosyal medya kanalları
    14. Basın bülteni
    15. İçerik pazarlaması
    16. Ağızdan ağıza pazarlama
    17. Webinar
    18. Basılı reklamlar (gazete, dergi)
    19. Mağaza içi reklamlar
    20. Direkt satış
    21. Radyo reklamları
  3. Gördüğün gibi onlarca pazarlama kanalı var. Hepsini sırayla deneyebilirsin ama bu hem zaman hem de para kaybı. Nereden başlamalı peki? Alttaki soruları cevapladığında elinde bir iki tane kanal kalacak emin ol.
    1. Müşterini düşün bu kanalların hangilerinde gezer?
    2. O gezdiği yerde onu yakaladığında ürününü gösterdiğindeki ilgi seviyesi ne olabilir?
    3. Peki hangisinde en potansiyel müşterin vardır
    4. Hangisinde daha uzun süre zaman geçirirler
    5. Bu kanaldan insanlara ulaşıp mesajını göstermek, diğerlerine kıyasla hangisi en ucuz?
  4. Aynı anda birden fazla kanalı keşfetmeye çalışma. O kanalda en iyi mesajı, en iyi kitleyi ve en iyi teklifi bulana dek, kanalın işleyişini derinlemesine özümsemen gerekecek. Bu da odaklanma, dikkat ve bol test ve bol tekrar gerektiriyor.
  5. Kanaldaki pazarlama operasyonlarını ve kampanyalarını yönetmek için harcadığın zamana dikkat et. Az müşteri kazandığın bir kanala çok fazla zaman harcıyor olabilirsin.
  6. Rakiplerin seçtiğin kanalda neler yapıyor tespit et ve onları taklid etmekle başla (Bkz: Rakipleri Didikle).
  7. Seçtiğin kanaldan bir müşteri kazanmak için kaç para harcamak zorunda kalıyorsun hesapla.
  8. Seçtiğin kanaldan kazandığın müşteriden kaç para kazanıyorsun hesapla. Birden fazla kez ücretlendirebilirsin, ortalama yaşam döngüsündeki (LTV = Life Time Value) gelir değerini hesaplamalısın.
  9. Senin yerine başkasının pazarlama kanalını keşfetmeye çalışmasına izin verme. Hele bunu şirket dışında bir reklam ajansının sorumluluğuna vermek gibi bir hata yapma. Otur, öğren.
  10. Kazandığın gelirden daha ucuza kazanabildiğin pazarlama kanallarından daha fazla müşteri kazanabilmek için sürekli optimizasyon yap.


Eğer bu ya da benzer konularda sormak istedikleriniz olursa bana her zaman Linkedin'den ya da x/anafikir'den ulaşabilirsiniz.

Alttaki forma e-mail adresinizi girerseniz haftalık bültene kayıt olabilirsiniz.

Kategoriler: