2. Ülke Stratejilerini Belirle


Her yeni ülke, mevcut stratejilerin tekrar gözden geçirmene neden olacak. Buna hazır mısın?

“Küreselleşme”, ekonomik, finansal, ticaret ve iletişim açısından dünyayı değiştirdi. İnternet ve bilgi teknolojilerinin yaygınlaşması sayesinde başka bir ülkeye açılma her zamankinden daha kolay hale geldi.

Diğer taraftan, çok fazla fırsatı aynı anda kovalamaya çalışmak, “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak” gibi tehlikeleri de barındırıyor.

Oldukça ince bir çizgide denge kurmak gerekiyor. O nedenle birçok önemli adımı tekrar düşünmek, planlamalısın.


Adımlar

  1. İlk adım olarak, hangi ülkeye açılmanın ürünün ve senin için daha avantajlı olacağını bulmalısın (Bkz: Ülke Adaylarını Seç)
  2. Kısa, orta ve uzun dönem senaryolarını çıkart. Ne olursa, ne yapacağını önceden planla. Kötü durumlar sana sürpriz olmasın. Soğukkanlılıkla öngördüğün problemlere çözümlerini adım adım uygula.
  3. Ülkeye ait gösterge değerlerini güncelle (Bkz: Göstergelerini Belirle). Gelir-Gider dengen nasıl etkileniyor hesapla.
  4. Daha avantajlı ya da daha az riskli bir ticari model ile yeni ülkeye açılmak isteyebilirsin, iş modelini güncelle (Bkz: İş Modelini Seç).
  5. Ürünün işleyişini ülkenin alışkanlıklarına göre güncellemek isteyebilirsin. Ya da yeni bir özellik o ülkede işin rengini değiştirebilir.
  6. Ülkenin dili ve alım gücü değiştiği için mutlaka tekrardan cümle-fiyat testini yapmalısın.
  7. Ülkeye uygun müşteri segmentlerini oluşturmalı ve en iyisini seçmelisin.
  8. Ürünün ile ilgili ülkenin koymuş olduğu vergisel ve hukuksal regulasyonları incele.
  9. Ürünün bu ülkeye tamamen yabancı. O yüzden hiçbir elçin yok ve sıfırdan bu ülkede tekrardan elçi kazanmak zorundasın (Bkz: Marka Elçileri Oluştur)
  10. Birden fazla parayla ticaret yapmaya başlayacağın için para birimi dalgalanmalarına karşı paranı yönetme ve yatırım taktikleri geliştirmelisin.

Eğer bu ya da benzer konularda sormak istedikleriniz olursa bana her zaman Linkedin'den ya da x/anafikir'den ulaşabilirsiniz.

Alttaki forma e-mail adresinizi girerseniz haftalık bültene kayıt olabilirsiniz.

Kategoriler: