5. Taklit Et & Transfer Et
Kimsenin aklına gelmeyen orijinal bir fikri bulmaya çalışmak dışında bir yöntem de var.
“Instagram ya da Twitter gibi inanılmaz bir fikir bulacağım” diye yola çıkan, en hafif tabirle iş hayatıyla ilgili pek deneyimi olmayan arkadaşların rüya gördüklerini düşünenlerden misiniz?
Dünya çapında başarılı olmuş işlere baktığımızda, çoğunun altında yatan fikir çok basit hatta fazlaca basitmiş gibi gelir. Twitter; 140 karakter limitli yazılar… Instagram; kare fotoğraf paylaşma uygulaması… Facebook; eski arkadaşlarını bulduğun site… Yani toy arkadaşların “Buna benzer fikir ben de bulurum ne olacak ki” diye düşünmesi çok da şaşırılacak bir durum değil aslında.
Bu işlerin başarıya götüren ana etmen çoğu zaman fikirle ilgili değildir. Asıl önemli olan, o fikri kimlerin, nasıl ve kimlerin yardımıyla hayata geçirdikleridir. İlk kullananlar kim, nasıl yayıldılar, şans faktörünün etkisi ne, karanlıkta kalmış gizli sosları ne…
Yeni ve benzersiz bir fikir bulmaya çalışmak, adeta piyango çıkacak biletin numarasını tahmin etmeye çalışmak gibidir. Numarayı doğru tahmin etmiş olsanız bile, şehir şehir dolaşıp, tüm biletler arasında o numaralı bileti arayıp bulmanız gerekir. İşte asıl başarıyı getiren bu arama sürecidir.
Bulduğumuz iş fikri, ilk müşteriyle buluşana kadar dünyanın en mükemmel fikirlerinden biri gibi gelir. Fikrin ilk kez sınandığı an, ilk müşterilerle karşılaştığı andır. Satınalma kararı veriyorlarsa fikir sınıfı geçer, vermiyorlarsa da kalır.
O güne kadar uğraştığımız, varsaydığımız her şey bu sınavın sonunda anlamsızlaşır ve boşa gider
Yeni bulacağımız, benzersiz iş fikrinin “ilk müşteri sınavı”ndan geçip geçemeyeceğini hiçbir zaman net olarak bilemeyiz. Buna rağmen, her şey mükemmel gidecekmiş gibi düşünürüz.
Oysa tüm bu belirsizlikleri yok edecek bir yöntem var. Zaten müşteriyle karşılaşmış ve sınavı geçmiş iş fikirleri, şu an pazarda herkesin görüp inceleyebileceği şekilde duruyor.
O halde, yeni ve benzersiz bir fikir bulmaya çalışmak yerine, zaten iyi kazandığını bildiğimiz fikirlere odaklanmak ve onlara benzer işleri hayata geçirmeye çalışmak çok daha az riskli ve verimli olabilir.
Adımlar
- Önce rakipleri didikle. Onları bilmeden neyi taklit edeceğini de bilemezsin.
- Springwise ya da Trendhunter benzeri sitelerde, başka ülkelerde dikkat çeken ama çok yayılmamış fikirleri incele.
- Apple ve Android App Store’daki en çok indirilen ve en çok yükselen app’leri incele. Sensortower‘dan bu uygulamaların tahmini olarak aylık kaç para kazandığını görebilirsin.
- Yatırım almış yani profesyonel birilerinin para yatırmaya değer bulduğu girişimlerin listesini Angel.co ve Index.co‘dan incele.
- Dünyayı değiştirecek acayip büyük bir fikir yerine, önce kendi hayatını değiştirecek küçük ama verimli bir iş fikriyle başla.
- Kopyalacağın iş fikrinin mutlaka müşterisi ol ve sundukları tüm deneyimi baştan sonra yaşa.
- Kopyalayacağın üründeki eksik, kötü ya da düzeltilmesi gereken noktaları bul.
- Bulduğun iş fikriyle aynı anda tüm ülkelere yayılma. Odaklan. Tek tek ilerle.
- Uzmanı olduğun konudaki fikirleri kopyala. Yabancı olduğun sektördeki fikirleri bilgisizliğinden kaynaklı hafife alabilir, başına gelecekleri öngöremeyebilirsin.
- “Fikir bul, aynısını yap, milyonları kap” kadar basit bir şey değil (Bkz: Sabırlı ve Azimli Ol)
Anahtar Sorular
- Kopyaladığın işte kültür faktörü ne derecede etkili? Başka bir kültüre kopyaladığında çalışmayabilir, dikkat et.
- Pazar yeterli büyüklükte mi? Rakebetin yoğun olduğu ve yeni bir rakibin tutunmasının zor olduğu pazarlardan uzak durmalısın.
- Başarısız olmuş iyi fikirlere baktın mı? Daha önce teknik yetersizlikler nedeniyle başarısız olmuş fikirler, yeni geliştirilen teknolojiler sayesinde başarıya ulaşabilir.
- Yan dükkana açmadığından emin misin? Kopyaladığın fikrin başarılı olduğu lokasyona ya da pazara açılma. Rekabetin olmadığı pazarı ya da lokasyonu bul ve oradan başla.
- Kopyaladığın fikir ya da konsept fikri hakları ihlal ediyor mu?
- İşi gerçeğe dönüştürecek takımın hazır mı? Yetenekli bir ekip olmadan, bırak başarılı olmayı, birebir kopyalamayı bile beceremeyebilirsin.
- Kopyaladığın fikir rüştünü ispat etmiş mi? Henüz başarılı olup olmadığı belli olmayan fikirleri kopyalama.
- Astarı yüzünden pahalıya gelebilir mi? Kopyalayacağın fikri hayata geçirenler, uzmanlıkları sayesinde ya da bedavaya getirdikleri bir şey nedeniyle başarıya ulaşmış olabilirler.