5. Arayüzleri Tasarla


Tasarım estetik görünme işi değil, “Bu işin arkasında titiz ve uzman insanlar var” hissiyatının yaratılma sürecidir.

İlk cümle: Tasarım öğrenilmesi olağan üstü zor bir uzmanlıktır ve uzmanına teslim edilmelidir.

Eğer tasarımcı değilsen ve “Kendim tasarlarım” diye düşünüyorsan çok yanılıyorsun. Hemen çıkarttığın taslak çizimleri (wireframe) işinde iyi, deneyimli bir tasarımcıya teslim et.

Çoğu insan tasarımın “güzel” ya da “estetik” göründürmeye yaradığını düşünür. Oysa tasarım bir algı işidir. Müşterinle ilk kez karşılaştığın yerdir.

Birini ilk kez gördüğünde, kılığından kıyafetinden, saçlarına, makyajına her küçük detay bilinçaltı bir bilgi paylaştığı gibi, ürünün tasarımı da önce “ilk izlenim” için yapılır.

Daha sonraki odak ise işlevselliktir. Bu üzerine ne kadar konuşsak az olan bir konu. Tamamiyle bunun üzerine odaklanmış bir tasarım dalının (“Kullanıcı Deneyimi Tasarımı“) olması da zaten konunun önemini anlatıyor.


Adımlar

  1. Ürünün neye benzeyeceğini belirle (Bkz: Taslak Ekranları Çiz)
  2. Rakiplerin tasarımlarını incele (Bkz: Rakipleri Didikle)
  3. Dribbble, Behance gibi platformlarda başkalarının tasarımlarından ilham al.
  4. İnternet üzerinde ücretsiz sunulmuş vektörel tasarım şablonlarını bul ve kendine göre düzenle (Örn: Sketch App Resources)
  5. Eğer “estetik” ve “işlevsellik” arasında bir seçim yapman gerekiyorsa her zaman işlevselliği seç.
  6. Karmaşadan, gereksiz detaylardan, renk cümbüşünden uzak dur. Mümkün olduğunca sade ve basit bir tasarım üretmeye çalış.
  7. Büyüklükler, fontlar, başlıklar, boşluklar ile ilgili bir standart belirle ve ürünün her yerinde o standardı koru. Her ekranda başka kullanımlar ürünün bütünlüğünü bozar.
  8. Önce küçük ekranlar için tasarla sonra büyüklerini düşün.
  9. Kendine bir renk paleti belirle ve paletin dışına çıkmamaya özen göster. Belirleyeceğin renkler markanın kimliğini oluşturur, renklerin anlamlarını araştır.
  10. Tasarımın başarısını ölç. Hangi renk, hangi büyüklük, hangi element, hangi görsel daha iyi sonuç alıyor takip et. (Bkz: Göstergelerini Belirle)

Eğer bu ya da benzer konularda sormak istedikleriniz olursa bana her zaman Linkedin'den ya da x/anafikir'den ulaşabilirsiniz.

Alttaki forma e-mail adresinizi girerseniz haftalık bültene kayıt olabilirsiniz.

Kategoriler: