2. Çıkış Özelliklerini Belirle


Aklındaki ürünü tüm özellikleriyle mükemmel bir şekilde çalışır haline getirmeye uğraşmak senin için sonun başlangıcı olabilir.

İş modelini çizdiğin, testini yaparak pazardan çok iyi geridönüş almış ürünün hayata geçirilmeye hazır diye düşünüyorsun.

Haklı olabilirsin ama sonsuz zamanın ve sonsuz paran varsa… Böyle bir imkanın olmadığını kendine itiraf ederek, müşterinin karşısına çıkacağın ürünün ilk versiyonunda neler olmaması gerektiğini çıkarmalısın.

Özene bezene bulduğun o şahane özellik fikirlerinin üstünü bir bir çizmeye hazır ol. Bu canını biraz sıkacak ama kazancın büyük olacak.

Eninde sonunda, gerçek müşteri tepkisiyle ilk kez karşılaştığın o an senin için inanılmaz derecede öğretici olacak. Bazı özelliklerin hiç kullanılmadığını, hatta hiç anlaşılmadığını görüp üzüleceksin.

O hiç kullanılmayan ya da anlaşılmayan özellikler için harcadığın zamanı, parayı düşünüp kahrolmak yerine, şimdi otur ve kendi kendinin müşterisi ol, neyin önemli ve neyin daha az önemli olduğuna karar ver.


Adımlar

  1. Ürünü geliştirmeye başlamadan önce, iş fikrinin pazardan nasıl tepki alacağını test et (Bkz: Cümle-Fiyat Testini Yap)
  2. Mükemmel ürününde olması gereken tüm özellikleri listele.
  3. Şimdi tüm o özellikleri karşına al ve hangilerinin “olmazsa olmaz“, “olsa iyi olur“, “olmasa da olur” olduğuna karar ver.
  4. Şimdi “olsa iyi olur” dediğim tüm özellikleri önüne al; çıkartıldığında ürünün müşteri için yaratacağı gerçek faydayı yani “fark”ını (Bkz: Fark Yarat) zedelemeyeceklerin hepsine “sonra olsa da olur” işareti koy.
  5. Şimdi “olmazsa olmaz” dediğin özellikleri en az maliyetle nasıl kotarabileceğini düşün. Maliyetin; zaman, para ve deneyim zorluğu olsun.
  6. Tüm bu seçimleri işi birlikte yapacağın ekibin en kritik elemanlarıyla yapmalısın. Onların uzmanlıklarını da kullanarak en doğru “yapılacaklar listesi”ne ulaşabilirsin.
  7. “Yapılacaklar listesi”ni önüne al ve onları en önemliden, daha az önemliye doğru sırala. Ve ne kadar sürede yapılabileceğini karşılalarına yaz. Bunu yine o özellikleri geliştirecek uzman çalışma arkadaşlarınla birlikte yap. Zamanlamalara iki haftalık bir test süreci ekle. Bu sürede çalışır halde olan özelliklerin istenildiği gibi çalışıp çalışmadığını deneyerek kontrol edeceğiniz süre olacak.
  8. Şimdi kendine bir zaman limiti koy. Bu zaman limiti hiçbir zaman 3 ayı aşmamalı.
  9. “Yapılacaklar listesi”ndeki özelliklerin zamanlarını bu 3 ay içerisine sığdırmaya çalış. Bunlardan bazıları paralelde yapılabilir işler olacak. Buna uygun şekilde kendine bir zaman çizelgesi hazırla.
  10. Zaman çizelgeni bilgisayarda her excel hücresi 1 haftaya denk gelecek şekilde hazırla ve tüm çalışma arkadaşlarınla paylaş. Artık bu çizelge sizin birbirinize söz verdiğiniz minimum işlevsel ürününüz (MVP: Minimum Viable Product) olacak.

Anahtar Sorular

  1. Kullanıcıların gerçekleştirmesini istediğin en önemli eylem nedir? Bu sorunun cevabı sizin ana özelliğiniz.
  2. Ana özellik dışında başka hangi özellikleri sunmak isterim? Bu özelliklerin her birine neden ihtiyacınız olduğunu kendinize açıklamanız gerekiyor. Bunu yaparken de kendinizi kullanıcının yerine koyun. Ne olmasaydı bu işin tamamlanmadığı hissi kalırdı içinde.
  3. Özelliklerin işe yarayıp yaramadığını nerden anlayacağım? Her özellik için bir başarı kriteri belirle. Bu da kullanım olsun. İlk versiyonundaki 5 özelliğin hepsinin tüm müşteriler tarafından kullanılmış olması gerek. 5’te 4 yapmak bir başarı değil. O nedenle, özelliklerin %100 kullanılacağından emin değilsen, onu “Yapılacaklar Listesi”nden çıkart.
  4. Ya gereksiz diye düşündüğüm bir özellik çok kritikse? Kendini müşterinin yerine koyduğunda, onun hayatını ve dertlerini anlamaya çalıştığında bunun olma olasılığını en aza indirmiş olacaksın ama yine de ilk versiyonunda, her müşterinin karşısına “Eksik olan neydi?” formu çıkart. Ve sonraki versiyonlarda çok fazla bahsedilen o özelliği geliştirmeye koyul.
  5. Ürünümü o kadar farklı profilde insanlar kullanacak ki, 10dan daha az özellik seçmem mümkün değil? İlk versiyonunu senin için en önemli olan müşteri profilin için yapmalısın. Onun tek mesleği ya da tek derdi vardır. Diğer müşteri profillerine sonraki versiyonlarda memnun edeceksin. Hepsini aynı anda memnun etmen mümkün değil.
  6. Ya yanlış müşteri profilini seçmişsem? Problem değil, hırsını sonraki versiyonlara saklayacaksın. Eğer yeterli paran ve zamanın varsa. O yüzden en değerli müşterinin kim olduğunu çok iyi analiz etmelisin (Bkz: Müşterini Keşfet)

Eğer bu ya da benzer konularda sormak istedikleriniz olursa bana her zaman Linkedin'den ya da x/anafikir'den ulaşabilirsiniz.

Alttaki forma e-mail adresinizi girerseniz haftalık bültene kayıt olabilirsiniz.

Kategoriler: